Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Кубок мира
| Обновлено 03 декабря 2017, 22:06
6579
3

БРИНЗАК: «В Рупольдингу будемо знати точно, хто поїде на Олімпіаду»

Президент Федерації біатлону України — про склад команди на Олімпійські ігри-2018 в Пхьончангу

| Обновлено 03 декабря 2017, 22:06
6579
3
БРИНЗАК: «В Рупольдингу будемо знати точно, хто поїде на Олімпіаду»
Sport.ua. Владимир Брынзак
В гостях у Sport.ua побував президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак. Він розповів про завдання збірної України на Олімпійські ігри 2018 року, про кондиції спортсменів в олімпійському сезоні, про будівництво сучасного спортивного комплексу для зимових видів спорту в Буковелі, а також про ситуацію з купівлею прав на показ українським телебаченням Ігор у Південній Кореї.
 
— Головним стартом цього сезону стане Олімпіада? Всі питання на етапах, результати – тільки крізь призму Олімпійських ігор?
— Так. І високу форму свою тримати довго неможливо. Ви все знаєте, що місяць-два не можна на високому рівні бути, у найкращій формі, тому треба зараз, наприклад, їх було так загрузити, щоб вони потихеньку виходили, і швидкісною роботою виходили на лютий на найкращу форму. Звичайно, ніхто не знімає питання місць, очків, тому що є квоти, є заліки командні, але це все не на максимальному рівні буде, тому що іде підготовка.
 
— Віта Семеренко дуже добре провела свою частину одиночного мікста, навіть дехто з наших читачів запитує, чи не занадто швидко вона таку форму показує. Що Ви скажете на це?
— У неї такий досвід вже, і така мотивація, бажання, що вона знає, що робить. Тим більше, в тандемі з Шамраєм, під наглядом Уроша Велепця, вони знають, що роблять, не форсують, і, звичайно, вона навіть дещо обережніше починає. Я з нею вчора спілкувався, вона каже «я ще стартую, я ще не вірю, не знаю свій стан, не знаю, як це». Вона зараз випробовує сама себе, зараз кожен старт для неї – це входження в ту, якою вона була 3 роки назад. Віта Семеренко і зараз якраз звикає до цього стану, стану змагального. Їй треба побільше зараз стартів, щоб вона вже втягнулася у змагальний ритм, тоді буде легше це все. І тому, можливо, вона десь швидко почала на естафеті. Зараз трошки її підправлять, щоб вона більш рівномірно пробігла. Ця гонка довга, 15 кілометрів, мороз там є, зараз непрості умови погодні. Тому тренер там все контролює, і я думаю, вони справляться. А з тим, що вона у хорошій формі – це факт. Ми бачили вже влітку-восени, що вона у хорошій формі. Вона, Валя (Семеренко - прим. Sport.ua) і я раді, що вони відновили свій стан, який в них був до проблем. Проблеми у Валі були одні, у Віти приємні були проблеми. Тому я спокійний за них. Якраз більше питання до інших, з ними все в порядку.
 
— Який стан у Олени Підгрушної? Вона вже позбулася тих проблем зі здоров’ям, які мали місце?
— Поки що так, не було таких останній місяць питань у неї ні з диханням, ні зі станом. Вона всю роботу виконувала, і контрольні виконувала. Побачимо, зараз перші старти покажуть, чи не буде десь збій у неї, чи буде вона в тому ритмі, змагальному, витримувати всі ці навантаження, змагальні старти. Я думаю, це буквально 1-2 етапи. Ми будемо розуміти, куди з нею далі рухатися.
 
 
Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ і Володимир БРИНЗАК
 
— В яких зараз кондиціях Юлія Джима?
— Юля в порядку, в неї була кілька днів маленька температура, і вирішили не ризикувати, зняли із тренувань, зняли із контрольних стартів, і зараз вона повністю все виконує, сьогодні вже повинна бути. Перший старт, звичайно, завжди розбігається, важко ще, не знаєш свій стан, з суперниками вона буде придивлятися, відчувати, прислуховуватися до свого організму, але буде змагатись.
 
— Як себе почуває Анастасія Меркушина?
— Вона дуже працьовита дитина, скажемо так, і багато виконує навантажень. Навіть деколи у них така сімейна традиція, що вони на максимальних ідуть навантаженнях, і ще в тому віці, можливо, де потрібно трошки поберегти, вони вже віддавалися повністю біатлону, повністю навантаженням таким, яких сьогодні потребує великий спорт. Тому я-таки буду радий, що в них вистачило сил, пройти цей весь шлях спортивний на такому рівні, тому що вона дуже відповідальна, ніде не сачкує, і зупиняти треба, навпаки, а не заставляти. Тому це не завжди буває добре, навіть. Ще є в нас Сергій Семенов також, який забагато працює на тренуваннях. І Настя така. Але сподіваюсь, що вони також вже знайшли спільну мову: і з Урошем Велепцем, і в команді з дівчатами. Вони вже пристосовуються до методик, які їй допоможуть досягти таких високих результатів.
 
— Через помилку журналістки була опублікована неправильна інформація про Ірину Варвинець. Який зараз в неї стан? Операція їй не світить в цьому сезоні?
— В цьому сезоні не світить. Світить після сезону, можливо, навіть після Олімпіади. Можливо, ми знімемо її зі змагань, щоб швидше привести в порядок, тому що при обстеженнях влітку знайшли проблему, яку треба вирішити. Вона не настільки складна, але потрібно це зробити.
 
— У неї проблеми з коліном?
— Так, при великих навантаженнях не витримували коліна, були болі. Знайшли причину цього, треба зробити невеличку операцію, щоб це все поправити, і вона буде в строю надовго, як кажуть. Але цей сезон олімпійський, тому не хотілось її знімати з підготовки. За індивідуальним планом готували, вона зараз набирає свої кондиції, і з кожним стартом буде краще і краще, і буде показувати результати, я думаю, кращі, ніж останнього року. А вже після Олімпіади побачимо, що далі робити.
 
— В нас є шість дуже конкурентних дівчат, чотири з яких будуть вибрані на естафетну гонку. На Ваш погляд, яка оптимальна четвірка на жіночу естафету в Пхьончангу?
— Це буде бігти той, хто буде на той момент готовий. Ми не даємо ніякої прерогативи досвіду чи тим результатам, які були, колишніх, це не має значення. Буде січень, буде останній збір в Казахстані, буде підготовка ще тиждень на Олімпіаді, будуть ще спринт і інші старти на Олімпіаді, і тоді будемо бачити вже, хто буде там в яких кондиціях, і тоді буде визначатись естафета. Абсолютно будь-яка з цих дівчат шістьох, навіть не цих шістьох, а й інші ще можуть себе проявити й потрапити в команду, бігти в естафеті. Це абсолютно зарано говорити, давати комусь якісь преференції.
 
 
— Це краще, коли є з кого вибирати. Гірше, коли в тебе є тільки четверо спортсменів, і ти тільки боїшся, щоб вони були в формі.
— Так. Захворів – і нема кому бігти, як буває в багатьох командах. Чи команда тримається на Домрачевій, чи на іншій одній спортсменці. У нас, слава Богу, є рівна команда, сильна команда, в якій спортсменки у будь-яку хвилину можуть замінити одна одну, не втрачаючи якість результату.
 
— Ви сказали, що й інші дівчата можуть потрапити в естафету в Пхьончангу. Розширимо список претендентів за рахунок Абрамової, ще когось?
— Журавок може бути, Бєлкіна ще може бути, хоча важко. Панфілова ще є. Вони ще можуть додати, кожна з них зможе стабілізувати свої виступи, і вони готувались, влітку дуже серйозну роботу проробили. І вони можуть показувати результати, просто хтось не справляється психологічно, хтось ще не вийшов на той рівень. Ми все це закінчимо до січневих етапів, в Рупольдингу вже будемо знати точно, хто буде на Олімпіаду їхати, тому що інші поїдуть на чемпіонат Європи, а олімпійці – в Антхольц.
 
— Після Антхольца буде підготовчий збір в Казахстані?
— Так, у дівчат. Хлопці в Антхольці залишаються, а дівчата поїдуть в Казахстан.
 
— Етап в Оберхофі ми повністю будемо пропускати, чи там буде молодь?
— По-перше, це буде ще видно по стану наших справ у загальному заліку, естафетному заліку, особистому заліку, хто буде як в Кубку світу іти. Тоді тренер буде вирішувати, кому той старт не заважатиме, кого треба зняти, кого треба повести, як естафети. Це все будемо вирішувати вже після старту, скоріше всього, у Франції.
 
— Після третього етапу якраз буде більш зрозуміло...
— Команда сюди не повертається, вони заїзжають в Поклюку на Новий Рік, на тренувальний збір. І в цей період вони вже визначаться, хто поїде в Оберхоф, а хто поїде прямо в Рупольдинг.
 
— Чи оптимальними є лижі фірми «Мадшус», чи є можливість їх змінити?
— Змінити не можна, тому що багато стоять на контракті, які давали лижі безкоштовно. Багато ми докупляли, і якщо міняти, то ми ж тоді втратимо довіру від наших спонсорів.
 
 
— А до якого часу з ними контракт?
— Контракт порічний у нас підписаний. Будуть бігти, у когось старий запас свій лиж, які сильно не зношуються за один рік. Тренер працює з мастильниками над цим питанням. Дещо, може, поміняємо, спробуємо змінити лижі. По сезону вони також привозять лижі, міняємо їх, пробуємо, трапляються непогані. Будемо вирішувати це питання.
 
— А що, справді можна сказати, що вони якось поступилися конкурентам?
— Буває таке, що виписали нову партію, а вони не біжать…
 
— Але на Вашу вимогу спонсор може надати іншу партію, чи це не так?
— Ми можемо міняти. Ми їх здаємо, на кожному змаганні присутній їх представник, і вони мають там лижі свої, які ми можемо прийти, взяти іншу пару, відкатати, спробувати. Якщо краще, вони міняють.
 
— Звичайно, багато залежить від погоди. Пригадую етап у передолімпійскому сезоні, тоді якраз була відлига у Кореї, і взагалі там було доволі важко бігати.
— Це складно буде, там пісок, гольф-клуб. Якщо буде мало снігу, буде ще брудна лижня, і холодно, там сирість така, специфічні умови, не дуже приємно змагатись. Стартовий номер буде багато значити. В якій стартовій групі стартує спортсмен також буде визначатись. Тобто, дуже багато в біатлоні є нюансів, які можуть вплинути на результат.
 
— Скажіть, будь ласка, чого очікуєте від хлопців на Олімпіаді?
— Вони вже виросли у своєму професійному стані до рівня завоювання медалей. Просто тут є багато складових. По-перше, щоб не було хвороб ніяких таких, які їх переслідували, то Семенова, то Підручного, то Прима, захворів на чемпіонаті світу. Тобто, щоб вони пройшли цей сезон без хвороб, без травм. Вони вже готові боротися за найвищі місця. Ви бачили навіть старт, Підручний, який біг разом з Фуркадом, разом з Шипуліним, разом з іншими. Наздоганяв, обганяв і вже не скромничав перед ними. Бореться і показує результат, хоча це був 6-й день після перельоту з Канади, найгірший день по акліматизації, але він виглядав абсолютно нормально. Тому я сподіваюсь, що вони будуть з кожним днем зараз додавати, і четвірка буде в естафеті, яка зможе боротися за високі нагороди.
 
— Тобто, можливо, і за медалі?
— Не будемо загадувати. Наше завдання – зробити всі умови для їх тренувань. Вони тренувалися, а тепер будемо вже дивитися після фінішу, що вони зможуть показати.
 
 
— Зрозуміло, що спорт – це не комбінат зі штамповки медалей. Але, все ж таки, Міністерство щось очікує?
— Планів в нас нема, давно вже нема планів. Так краще, коли не плануємо, а тренуємося, і потім виступаємо, показуємо свої найкращі результати. А які це кращі результати – вже подивимося по протоколу. Тому що коли навантажуєш планами, їх давиш, воно морально, психологічно важно це все, не працює. Ми знаємо по інших командах, як це не працює.
 
— Конкурентноздатними наші дівчата можуть бути й в індивідуальних…
— І не тільки дівчата.
 
— Ми знаємо, що зараз Коукалова пропускає етап через травму, Дальмайєр пропускає. Зараз важно сказати, хто в якій формі?
— Всі шифруються так, що… Бачите, і Фуркад наче не біжить, і Дорен-Абер не показує зараз нічого в естафеті, наприклад. І тих взагалі немає. Це буде такий сезон – хто кого перехитрить у підготовці. Тому дуже важливо, хто де проведе останній збір, як його проведе. Це все буде впливати на результат.
 
— Чи маєте наразі усні домовленості з Урошем Велепцем про продовження співпраці з ним і надалі? Чи не намагалася його переманити до себе Росія?
— Я не думаю, що вони виходили переманити, а його подальша робота буде залежати від його результатів, які він принесе. Він має показати результат, тоді він буде працювати. Якщо ні, то будемо думати про інше щось.
 
— Колись Ви розповідали, що найкращого спортивного лікаря в Україні забрала в свою команду Еліна Світоліна...
— Він зараз працює з нашою чоловічою командою, повернувся.
 
— Є питання, можливо, трохи Вам неприємне, але все-таки запитують, навіть кілька разів.
— Мені всі питання приємні.
 
— Питають стосовно контактів з Кільчицьким після його відсторонення з команди.
— Був контакт.
 
— Чи всі ниточки розірвані, чи тема закрита?
— Був контакт, я йому пропонував в команді бути корисним у плані обслуговуючого персоналу, тобто, він займається йогою, він займається силовими вправами, займається функціональними такими. В залі багато працює, фітнесом. Я йому пропонував: «Якщо в тебе не буде чим займатися чи буде бажання, ти можеш, нам потрібно це, чи з молодими, з молодіжною командою, чи з національною командою ми тебе зможемо адаптувати». Він сказав, що «зараз в мене мама хвора в лікарні, я не можу, мені не до цього; коли все це вдома виправиться, тоді я подумаю і на Вас вийду». Так я потім почитав, що він знайшов собі місце у хокейному клубі, якраз те, що він любить робити, і на місці його… Дай Бог йому, щоб все в нього було там добре.
 
— Як біатлоніста його вже не розглядаєте?
— Ні. Так сталося. Це не наша була вина, і не наша провина, і не його. Це такі життєві обставини, ми не будемо вдаватися у всі нюанси, але так сталося, і це вже не повернеш.
 
— Якщо в Обергофі не буде виступати основна команда, то естафету бігтимуть дублери?
— Хтось буде із тих, хто, можливо, Рупольдинг буде пропускати, чи не всі гонки буде бігти. Можливо, поїде хтось з основної команди, хтось з дублерів. Є кому зараз бігти, у нас нема питань.
 
— Чи є у Вас інформація, хто з конкурентів може проводити передолімпійский збір в Казахстані? Наводять приклад, що Настя Кузьміна і деякі лижники проводять влітку збір на снігу в Новій Зеландії. Що Ви думаєте про такі літні збори? Чи є плюси й мінуси?
— Наскільки я знаю, норвежці замовили в Казахстані, в тому ж готелі, де ми… ще до нас навіть замовили там проживання і тренування. Мабуть, Казахстан там буде. Тобто, ми там не одні будем, я так розумію. Що стосується Нової Зеландії, у кожного свої плани. Ми також ніколи не їздили в Канаду, зараз другий рік поспіль їздимо на перший сніг на вкатку, добре виходить. Це була така задумка тренера Санітри, нам це сподобалось, що вони з висоти приїжджають, в хороших умовах тренуються, і потім весь сезон у них непогані були результати. Тому ми ще раз пішли цим шляхом. А Урош побоявся, тому що жіноча команда ніколи там не була, експериментувати в олімпійський сезон, він сказав, не потрібно. Пішли по старій методиці, через Шушен. Тому в кожного свої плани, побачимо, хто більш впевнений був у своїй методиці та у своїх планах підготовки.
 
— В Казахстані раніше не було у нас зборів? Це вперше?
— У нас вперше були перед Сочі в Туреччині збори, які себе виправдали. Ми приїхали туди з тих же умов, з того ж клімату, що і в Сочі. Перелетіли чартером через море, 40 хвилин, і не втрачали на багато пересадок, на багатогодинний переліт. І це все виправдало себе, завоювали дві медалі. Тому ми знову ж ідем таким шляхом, неординарним.
 
— Казахстан теж аналізували стосовно близькості?
— По-перше, три години різниці часової, а з Європою 8. Це важливо, що вже часова акліматизація буде менша, і плюс гори там є, з гір приїхали, також важливо.
 
 
— Яка ситуація зі спортивним комплексом для зимових видів спорту в Буковелі? Чи є бюджет, на якій стадії це питання?
— Звичайно, є інформація, тому що я в цій темі також беру участь, і займаємося серйозно. Я сподіваюсь, що воно так і буде у наступному році збудовано, тому що цим займається депутати-вболівальники біатлону, які дуже люблять біатлон також. А коли зацікавленість є, значить, це станеться. Це не тільки моя зацікавленість виявилося, а вже й багатьох людей, які приймають рішення, які вливають. В бюджет закладені зараз 50 мільйонів, перше читання вже пройшло, і ці поправки внесені, де закладено 50 мільйонів гривень на будівництво біатлонного комплексу. І, якщо бюджет буде прийнятий, уже основний, тоді почнемо.
 
— Це має бути на території самого гірськолижного курорту?
— Так, ми місце вже знайшли, туди приїжджали спеціалісти, ми з ними виїжджали, запрошували їх. Знайшли два місця, вибрали потім одне місце, і у самому центрі Буковелю, там де все життя гірськолижне, все, скажемо так, всі готелі, ресторани. Якщо це вийде, це буде, напевно, один із найкрасивіших біатлонних комплексів, тому що там є де і відпочити, є і змагатися, і розміщатися. Готелі готові, їжа готова, сніг є. Для літнього чемпіонату світу це буде прекрасне місце для спортсменів, тому що там є чим зайнятися крім біатлону. Не тільки там, де вони їздять по горах, де нічого нема ніколи, забиті села, і з готелю нікуди вийти не буде. А там буде чудове місце для проведення зборів і для проведення літніх змагань, і зимових також.
 
— Я так розумію, спочатку треба, щоб затвердили бюджет на державному рівні?
— Проголосований бюджет, зараз воно є в бюджеті попередньому, а коли будуть голосування за основний вже кінцевий варіант… Якщо там це залишиться. Тоді все буде нормально.
 
— Виходить, тільки державний бюджет? Бо там якісь приватні інвестиції, зараз поки що таких бажаючих немає?
— Там буде сплачено, буде і місцева влада готова вкладати кошти, Івано-Франківська обласна рада, і бюджет державний також, і приватний, тому що земля приватна, Буковель, ми з ними також домовилися, що це буде спільний проект. Вони дають інфраструктуру, дають землю, держава дає фінансування, і буде спільний такий проект, центр зимових видів спорту, де буде не тільки біатлон, а планується і фрістайл, і лижні гонки. Можливо, інші види спорту ще додадуться.
 
— Чи можна окремо купити трансляцію біатлону на Олімпійських іграх?
— Ні, там тільки пакет. Причому це ж Олімпіада не тільки зимова, це в пакеті й літня іде. Якщо не куплять зараз зимову, то літо вже не можна показувати, наступну, в Токіо. Тому я абсолютно сподіваюсь, що першого на засіданні Кабміну це рішення буде прийнято, що гроші є, це економія по Євробаченню, там 140 мільйонів зекономлено. З цих грошей прийнято рішення розподілити їх, статтю поміняти й використати їх для закупівлі прав показу Зимової та Літньої Олімпіад, де нам дали вже знижку велику.
 
— А яка зараз вартість? Можете озвучити?
— 3 мільйони євро.
 
— Це за зимову і за літню, так?
— Так, а було 5, і не євро, а доларів дали нам. Тобто, це така підйомна цифра, яка, я вважаю, краще, тому що там є і футбол, який вже попереду.
 
— Чемпіонат світу?
— Так, в Росії. Треба заплатити 3 мільйони євро чи 2,8, то краще ці гроші, я вважаю, потратити на 2 Олімпіади, де наші будуть брати участь, чим купляти футбол, де нашої команди немає, тим більше, враховуючи сьогоднішню ситуацію…
 
— Так, я думаю, що цей чемпіонат покаже хтось з приватних каналів.
— Надіюсь, що першого числа в Уряді це рішення буде прийнято, і буде проплата, закуплені права. Єдина європейська країна, яка не купила ще – це Україна.
 
 
Продовження інтерв'ю очікуйте пізніше...
 
Спілкувався Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ, текстова версія — Денис ШАХОВЕЦЬ.
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Александр Чернёнков
Ну, мабуть, футбол має більшу аудиторію глядачів, аніж біатлон, тому, незважаючи на відсутність нашої збірної на ЧС, раціональніше купити права на трансляцію ЧС з футболу. Проте Олександр Віталійович доречно підмітив, що приватні телеканали зроблять це самі. За такої умови, звісно, потреба у трансляції футбольного чемпіонату на національному телеканалі відпадає.
Leon Leon
Ну зато Жирний вне конкуренции....
s.makovey
Минспорта РФ пыталось "испортить" допинг-пробу украинской биатлонистки Семеренко, - информатор WADA Родченков